Bestick – så dukar du för festen

Planerar du att ha en tillställning där mat ska serveras? Härligt! Att bjuda in till fest är både kul och spännande, men vill man ha en riktigt snygg och proper dukning är det viktigt att man vet hur man ska gå tillväga. Att duka kan låta som en väldigt enkel uppgift, men sanningen är att det faktiskt kan vara riktigt svårt om man inte har gjort det tidigare. Enligt vett och etikett ska besticken placeras på ett specifikt sätt och här får du veta exakt hur!

Bestickens placering

Ett mycket vanligt missförstånd är att människor tror att bestickens placering handlar om ”snobberi”, men så är inte fallet. Sättet man placerar besticken på visar helt enkelt gästen hur maten som serveras ska ätas, t.ex. förrätt eller huvudrätt.

Enkelt förklarat kan man säga att besticken alltid ska placeras längst ut på sidorna. Många tror att man ska börja med de bestick som är närmast tallriken, men så är det alltså inte. Istället så arbetar man sig långsamt inåt. Besticken för den eventuella förrätten ska alltså placeras allra längst ut.

Förutom i vilken ordning som besticken ska läggas fram så är det även viktigt att tänka på vilken sida man lägger diverse bestick. Gafflar ska man t.ex. alltid se till att lägga på vänster sida om tallriken. Knivar ska därmed placeras till höger och här är det viktigt att se till så att eggen på kniven vetter mot tallriken. Ska skedar läggas ut så ska även dessa ligger till höger.

Sist, men inte minst, så ska dessertbesticken dukas fram. Dessa avslutar middagen och ska därför placeras ovanför tallriken. Det kan låta lite konstigt, men orsaken till placeringen är för att visa gästen att desserten är det sista som kommer att serveras. När alla bestick på sidorna är slut och endast dessertbesticken ligger kvar är det alltså finito – och det med bravur!